20 – 24 mars 2024

Pure Ski Touring Camp.

Mer än bara en skidresa

I en egen lodge i Abisko, Lappland möts IFMGA-bergsguider, experter och skidåkare. Vi går på topptur, testar produktnyheter och äter gott. Det finns en nivå för alla, från nybörjare till avancerade och varje dag erbjuds en mängd olika utvalda berg. Oavsett om du är erfaren eller nyfiken – låt äventyret börja.

Pure Ski Touring Camp är en Events-resa med förstklassigt boende, bastu för avkoppling och restaurang som serverar lokala råvaror. Vi har också ett testcenter där skidor och annan utrustning kan lånas ut. Varje dag erbjuder vi toppturer med olika svårighetsgrader. Vår personal finns alltid tillgänglig på lodgen för att erbjuda bästa möjliga service och vi har även en Pure Store med utvalda produkter. På kvällarna anordnas intressanta föreläsningar med inbjudna föreläsare, varumärken och partners.

Samarbetspartner på Pure Ski Touring Camp.


Berg &
Bergsguider

Topptur för alla, nybörjare som avancerad

Abisko, på nordsamiska Ábeskovvu, är en liten by i Sverige, norr om polcirkeln. Den ligger intill sjön Torneträsk och är känd för vyn mot Lapporten med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro, 1540 respektive 1721 meter över havet. Platsen ger oss möjligheter att köra västerut med våra minibussar och gå på toppturer i Norge så som Spanstind, Rombakk, Björnfjellet och Mjelkefjellet. Området på andra sidan gränsen kännetecknas av fina fjordar omgivna av många berg med höga, ojämna toppar som når upp till 1900 meter över havet. Magiskt!

Skidåkningen i norra Sverige och Norge är den vackraste och mest varierande du kan finna och chanserna att hitta orörd snö är bra oavsett vilket berg och vilken lutning vi väljer. Vi har fyra topptursdagar och beroende på grupp och nivå går vi mellan 400-1200 höjdmeter per dag. Här finns en topptursgrupp för alla. Se karta

Christian Edelstam

Christian Edelstam är IFMGA certifierad bergsguide och Pure Ski Tourings chefsguide. Christian bor i Falun, är även lavin-och klätterinstruktör, skidpatrullör, glaciolog och produkttestare för Tierra. Efter 10 år som guide på Kebnekaise och Abisko fjällstation, driver han sedan 2009 egen guidefirma. Sedan fyra år tillbaka endast med jobb i olika bergsområden dit du tar dig utan flyg.

Han drivs av en genuin äventyrslust och upptäckarglädje, alltifrån att se hur snön är på andra sidan klippkammen till att klättra nyturer på höga berg. Det bästa med guidning; att få dela gästernas glädje! Christian har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2010 och har varit med oss i Japan, Lyngen, Senja, Tarfala, Dolomiterna, Pyrenéerna, Island, Andermatt, Haute Route, Urner, Jotunheimen, Sunnmøre, Abiskoalperna, Ahkka, Nallo och på Svalbard.

Dick Johansson

Dick Johansson är IFMGA bergsguide och var med i den första gruppen av examinerade bergsguider i Sverige. Dick driver tillsammans med sin fru Abisko Mountain Lodge i Abisko Östra. Han har ett genuint fjällintresse och vistas så mycket han kan ute i fjällvärlden, sommar som vinter. Dick har arbetat med Pure Ski Touring sedan start 2009 och varit med oss i Senja och Abisko.

Oscar Wahlund

Oscar Wahlund är IFMGA certifierad bergsguide och älskar att vara utomhus och känner sig mer hemma när han klättrar eller åker skidor i bergen än arbetandes på ett kontor. Med en dragningskraft till naturen tillbringar han många nätter under bar himmel, men uppskattar även en mysig fjällstuga.

Han kan guida dig på en lång alpin klättring i alperna, isklättertur i Norge eller topptur under norrskenet i Sverige eller Norge. Han tror verkligen att en delad upplevelse är den bästa och gillar att vara ute med gäster oavsett aktivitet. Oscar har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2013 och varit med oss i Lyngen, Senja, Abisko, Georgien, Tarfala, Nallo, Sea to Summit i Nordnorge och på Island.

Peter “CalleP” Engström

Peter “CalleP” Engström är IFMGA certifierad bergsguide och alpin fjällräddare. CalleP bor i Kiruna och har toppturat i Kebnekaise-, Abisko- och Narviksalperna i över 25 år – de sista dryga 15 åren som bergsguide. 

CalleP har arbetat med Pure Ski Touring sedan start 2009 och varit med oss i Lyngen, Tarfala och Abisko. Som många andra bergsguider gillar han förstås allt arbete som en guide utför, men toppturer är svårslagna och en stark favorit under vintern.

Mike Amlert

Mikael Amlert är IFMGA certifierad bergsguide och ordförande i SBO, Sveriges bergsguidesorganisation. Hans passion för fjällen och klättringen i norr förde honom snart vidare ut i Europa och han hamnade i Chamonix. Där genomförde han 1997-1998 den tyska Alpjägarkårens utbildning till militär bergsguide och han kom att bli den 480:e tyska militära bergsguiden sedan utbildningen inrättades i början av förra seklet.

Mikael är även aktiv som instruktör och kursledare inom Svenska Klätterförbundet och sedan många år leder han förbundets traditionella alpina klätterkurs i Kebnekaise. En årlig kurs med anor nästan 70 år tillbaka i tiden. 1994 värvades han till den alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna. Mikael har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2012 och varit med oss i Lyngen och Abisko.

Fredrik Liberg

Fredrik Liberg är aspirantguide på väg mot sin slutexamen till IFMGA Bergsguide.
Fredrik bor i Chamonix där klättring och skidåkning ofta kombineras för att nå de mest otillgängliga åken. Efter att ha provat på topptur första gången 2012 har han spenderat vintrarna på olika platser som Kanada, Sverige och Norge men främst i Alpländerna där han trivs allra bäst. Han drivs av friheten ute i bergen och jakten på det perfekta cruising-åket i solnedgången.

Josef Westerlund

Josef Westerlund är internationell IFMGA bergsguide och har jobbat professionellt med klättring och skidåkning sedan början av 2000-talet. Josef har sitt base camp och sin familj i Finland. Under både sommar- och vintersäsong tillbringar Josef merparten av tiden i berg runt om i världen.

Den miljö Josef uppskattar allra mest finns i norra Skandinavien, enligt honom finns det ingenting som slår skitouring i goda förhållanden i norra Sverige eller Norge. Pararellt med guidejobbet arbetar Josef också som en av de ansvariga utbildarna på den tvååriga friluftsutbildningen Outdoor Academy i Finland. Josef har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2014 och varit med oss i Lyngen och Abisko.

Berg & Bergsguider
 
Boende & 
Resa

Abisko – Lappland

Norr om polcirkeln och nära den norska gränsen ligger Abisko. En optimal plats att utgå ifrån när man vill gå på topptur. Valmöjligheterna av bergstoppar är nästintill obegränsade och vi går på topptur på både den svenska och norska sidan. Här finns det berg och toppar att bestiga för alla nivåer, nybörjare som avancerade.

Boende

Under eventet bor vi på den mysiga och trevliga Abisko Mountain Lodge i Abisko. Vi har abonnerat hela lodgen under hela helgen! Det blir 100 % fokus topptur från testcentret, loungen och bastun till restaurangen och uteverandan. Lodgen ligger i utkanten av Abisko by med fin utsikt över Lapporten. Här samlas skidåkare från när och fjärran från slutet på februari till mitten av maj och många historier och minnen delas sinsemellan. Denna ski lodge är en perfekt plats för vårt topptursevent i mars.

Resa

Att resa till PureFreeride Camp är enkelt och smidigt. Du kan välja att resa med tåg, flyg eller buss. Oavsett ditt val av resa får du lika mycket skidåkning. Du kan också boka din resa t&r på egen hand och vi möts på Abisko Mountain Lodge i Abisko. Kör du då bil eller åker buss så passerar E10:an Abisko och du tar av på Abisko Östra. 

Tåg

Väljer du tåget börjar din resa på kvällen vid Stockholms Centralstation (observera att tågresan börjar på kvällen innan eventet startar) Du tar nattåget norrut och ankommer Abisko Östra (tågstationens namn) nästa dag. Från Abisko Östra är det ca fem minuters promenad till lodgen. Resan hem går samma väg. Nattåget går på eftermiddagen och du är framme på Stockholm Centralstation följande morgon.  

Flyg

Väljer du flyget börjar din resa på Arlanda i Stockholm. Du kan välja på två avgångar, se resplan nedan, och du landar efter ca 2,5 timme på Kiruna flygplats. Därifrån åker du med i vår egna busstransfer till Abisko. Bussresan tar ca 1 timme. Resan hem går samma väg, först bussresa från Abisko och sen flyger du på söndagskvällen från Kiruna. Framme på Arlanda flygplats sen kväll. Vi kan även ordna flygresa t&r från Göteborg eller Malmö, kontakta oss på info@pureskitouring.se

Resa med tåg:
Resplan 1:
VY nattåg den 19 mars Sthlm central – 20 mars Abisko Östra 18:11-10:34
VY nattåg den 24 mars Abisko Östra – 25 mars Sthlm central 16:47-10:09

Resplan 2:
VY nattåg den 19 mars Sthlm central – 20 mars Abisko Östra 21:57-15:56
VY nattåg den 24 mars Abisko Östra – 25 mars Sthlm central 16:47-10:09

Long Stay 1:
VY nattåg den 19 mars Sthlm central – 20 mars Abisko Östra 18:11-10:34
VY nattåg den 26 eller 27 mars Abisko Östra – Sthlm central 16:47-10:09 (+1 dag)

Long Stay 2:
VY nattåg den 19 mars Sthlm central – 20 mars Abisko Östra 21:57-15:56
VY nattåg den 26 eller 27 mars Abisko Östra – Sthlm central 16:47-10:09 (+1 dag)

Har du bokat Long Stay kan du åka nattåget hem redan 26 mars om du vill. Meddela oss på info@pureskitouring.se om du önskar detta. Det blir samma pris oavsett datum för hemresa.  

Resa med flyg:
SAS den 20 mars Sthlm, Arlanda – Kiruna 11:45-13:20
SAS den 24 mars Kiruna – Sthlm, Arlanda 19:30-21:15

Long Stay:
SAS den 20 mars Sthlm, Arlanda – Kiruna 08:40-10:20
SAS den 27 mars Kiruna – Sthlm, Arlanda 10:55-12:35

Busstransfer t&r flygplatsen:
Kiruna-Abisko onsd. 20/3 för 395 SEK 
Abisko-Kiruna sönd. 24/3 för 395 SEK 
Tur & retur: 700 SEK 
Bokas via bokningsformuläret.

Med bil:
Från Umeå – ca 9 timmar 
Från Luleå – ca 5 timmar 
Från Kiruna – ca 1 timma 
Från Narvik – ca 1 timma 

Med buss:
Länstrafiken i Norrbotten – www.ltnbd.se
Nordtrafikk, Norge – www.nordtrafikk.no

Boende & Resa
Förkunskaper &
Utrustning

Pure Freeride Camp passar alla nivåer av toppturserfarenhet, nybörjare som avancerad. Vi delar in deltagarna i grupper med olika nivåer, där de mindre erfarna får mer instruktioner och går kortare turer och vice versa. Man bokar sin plats varje kväll inför morgondagens topptur vilket gör det möjligt att byta nivå om man vill det. Vi är 6-8 deltagare/bergsguide.

 • Medelgod kondition
 • Behärska piståkning, helst provat offpist
 • Åldersgräns 18 år (16 år i målsmans sällskap)

Två veckor innan avresa bjuder vi in till ett digitalt välkomstmöte för att gå igenom resans dagar, er utrustning, samt diskutera de förberedelser som krävs. Då finns också möjlighet för dig som deltagare att dels få möta oss, gruppen och din bergsguide, dels få svar på dina funderingar & frågor.

Utrustning obligatorisk

 • Skidor med randonnébindning
 • Stighudar, skurna efter skidan
 • Pjäxor
 • Stavar. Trugorna bör vara minst 6 cm
 • Transceiver (ej analog), spade, sond. Kontrollera batteristatus
 • Hjälm
 • Lavinryggsäck, uppblåsbart Airbagsystem, 25-40 liter
 • Skaljacka och skalbyxor. Vind- och vattentäta
 • Tröja. Ull eller syntet/fleece
 • Fodrad jacka. Syntet/dun. Alternativt extra tröja
 • Underställ tröja och byxor. Ull/syntet
 • Skidstrumpor. Ull
 • Underkläder. Ull/syntet
 • Handskar/Vantar, ett par tunna och ett par tjocka
 • Mössa och balaklava/buff att täcka ansiktet med
 • Solglasögon och goggles
 • Solskyddsmedel
 • Vattenflaska
 • Pannlampa
 • Pass (ej Sverige) och pengar
 • Personlig försäkring
 • Handsprit
 • Eget snacks (choklad/nötter) till turerna

Specifikt Pure Freeride Camp


 • Skarjärn

Bra att ha

 • Tunn vindjacka/softshelljacka
 • Softshellbyxor
 • Extra underställströja
 • Extra underkläder (ull/syntet)
 • Extra skidstrumpor (ull)
 • Vardagskläder
 • Vardagsskor
 • Termos
 • Kamera
 • Telefon, laddare
 • Necessär
 • Öronproppar
 • Matlåda för ditt lunchpaket
 • Skavsårstejp

Ha alltid som målsättning att spara vikt när du packar.
Saknar du utrustning hjälper vi dig gärna med hyra eller köp, kontakta oss på info@pureskitouring.se

Förkunskaper & Utrustning

Läs mer & bilder

Artiklar


Video

Läs mer & Bilder

Boka

Pris &
Program
 • Enbart paket

  • Del i flerbäddsrum
  • 12 500 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 13 500 SEK
  • Tillägg del i superior rum + 2000 SEK
  • Enkelrum
  • 16 000 SEK
 • Paket inklusive tåg

  • Del i flerbäddsrum
  • 15 500 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 16 500 SEK
  • Tillägg del i superior rum + 2000 SEK
  • Enkelrum
  • 16 500 SEK
 • Paket inklusive flyg

  • Del i flerbäddsrum
  • 17 000 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 19 000 SEK
  • Tillägg del i superior rum + 2000 SEK
  • Enkelrum
  • 21 000 SEK
 • Nyhet 2024!

  Boka Long Stay och få två extra skiddagar inkl. logi & helpension

  • Del i flerbäddsrum
  • + 7 000 SEK
  • Del i dubbelrum
  • + 7 500 SEK
  • Tillägg del i superior rum + 1000 SEK
  • Enkelrum
  • + 8 500 SEK

I priset ingår:

 • 4 dagar topptur med IFMGA bergsguider
 • Lavinsäkerhetsutbildning med bergsguide
 • Topptursteknik med bergsguide
 • Utrustningskunskap med bergsguide
 • Digitalt välkomstmöte (2 v. innan avresa)
 • Woolpowers dag med testcenter & clinics (torsdag)
 • Black Diamond & ATKs dag med testcenter & clinics (fredag)
 • Norrønas dag med testcenter & clinics (lördag)
 • Dynafit, Giro & G3s dag med testcenter & clinics (söndag)
 • Gästföreläsare
 • Pure Ski Tourings välkomstpåse
 • Logi på Abisko Mountain Lodge, 4 dygn
 • Frukost, lunch & middag, 4 dygn
 • Sängkläder, handduk & slutstäd
 • Bastubad
 • Grillbuffé med fördrink (lördag kväll)
 • Varm lunch innan avresa (söndag)
 • Tågresa Stockholm – Abisko Östra t&r
 • Bädd i sovvagnskupé t&r (endast Pure-deltagare)
 • Alternativt;
 • Flygresa Stockholm – Kiruna, t&r
 • 1 bagage 23 kg och 1 handbagage 8 kg
 • 1 specialbagage med skidor, pjäxor 23 kg
 • Transfer t&r Kiruna flygplats (+ 600 sek, separat bokning)

 

Long Stay

Till Pure Ski Touring Camp har du möjlighet att boka Long Stay vilket ger dig ytterligare två skiddagar med våra IFMGA bergsguider. Din resa blir då den 20-27 mars 2024. I priset ingår:

 • Två guidade heldagar topptur med IFMGA bergsguide.
 • Logi, 3 dygn (du bor kvar i samma rum)
 • Helpension, 3 dygn
 • Bastu & bad
 • Handduk

 • Tisdag 19 mars

  • 18:11 Tidig avresa med nattåg från Stockholm C (tågresenärer)
  • 21:57 Sen avresa med nattåg från Stockholm C (tågresenärer)
 • Onsdag 20 mars

  • Ankomstdag!
   Varmt välkommen när som under dagen, eventet börjar sedan i samband med kvällens middag
  • 10:34 Ankomst Abisko Östra för de som åkt tåg (tidig avresa)
  • 11:45 Avresa från Arlanda (flygresenärer)
  • 13:20 Ankomst Kiruna flygplats (flygresenärer) - vår transfer väntar utanför entrén
  • 15:56 Ankomst Abisko Östra för de som åkt tåg (sen avresa)
  • 18:30 Middag serveras i restaurangen
  • 20:00 Alla hälsas välkomna!
  • Vi går igenom helgens program och aktiviteter
  • Vi presenterar våra IFMGA bergsguider
  • Anmälan till morgondagens toppturer
 • Torsdag 21 mars
  Woolpowers dag

  • 07:00 Frukost serveras i restaurangen och vår representant från Woolpower hälsar oss en god morgon!
  • Du tilldelas ett lunchpaket vid frukosten
  • 08:30 Vi samlas för dagens topptur
  • Lunch intas utomhus, på berget
  • Woolpower håller i clinics och har fyllt testcentret med deras produkter
  • 18:00 Anmälan till morgondagens toppturer
  • Middag serveras i restaurangen
  • 20:30 Woolpowers kväll!
 • Fredag 22 mars
  - Black Diamond dag -

  • 07:00 Frukost serveras i restaurangen och vår representant från Black Diamond hälsar oss en god morgon!
  • Black Diamond håller clinics i samband med frukosten
  • 08:30 Vi samlas för dagens topptur
  • Heldag topptur med bergsguide
  • Black Diamond håller clinics utanför vår lodge kopplat till deras lavinutrustning
  • Anmälan till morgondagens toppturer
  • 18:00 Middag serveras i restaurangen
  • 20:00 Ikväll är det Black Diamond som bjuder på föredrag och bildvisning
 • Lördag 23 mars
  - Norrønas dag -

  • 07:00 Frukost serveras i restaurangen och vår representant från Norröna hälsar oss en god morgon!
  • Norrøna presenterar och lånar ut testkläder från deras kollektioner, helt anpassade för topptur
  • 08:30 Vi samlas för dagens topptur
  • Heldag topptur med bergsguide
  • 17:00 Norrøna bjuder på våfflor med brunost på lodgens veranda
  • 18:00 Anmälan till morgondagens toppturer
  • 19:00 Ikväll serveras en typisk norrländsk måltid med en fördrink i loungen
 • Söndag 24 mars
  - Dynafits dag -

  • 07:00 Frukost serveras i restaurangen
  • Dynafit bjuder på överraskning i samband med frukost
  • 08:00 Utcheckning
  • 08:15 Vi samlas för dagens topptur
  • Topptursdag vid Riksgränsen och bergen däromkring
  • Dynafit har clinics och testcenter utanför lodgen hela dagen
  • 15:30 Tid för dusch och ombyte innan hemresa
  • 16:30 Vår transfer går till Kiruna flygplats
  • 16:47 Avresa med nattåg söderut (tågresenärer)
  • 19:35 Avresa från Kiruna flygplats (flygresenärer)
  • 20:30 Ankomst Arlanda (flygresenärer)
 • Måndag 25 mars

  • 10:09 Ankomst Stockholm C (tågresenärer)
Pris & Program
Till toppen