Pure Academy – Fem års lärande, utveckling och äventyr

Christian Edelstam

Christian är en certifierad bergsguide (IFMGA) och är chefsguide för Pure Ski Touring. Han har också kompetens som lavininstruktör, klätterinstruktör, skidpatrullör, glaciolog och jobbar även som produkttestare för Tierra. Han är motiverad av en äkta passion för äventyr och upptäckarglädje. Christian har varit verksam inom Pure Ski Touring sedan 2010.

En kunskapsresa mot nya toppar

Pure Academy startade vintern 2019 och har nu funnits i fem år. Det är dags att kort reflektera över den fantastiska resa vi har gjort. Som rektor för denna populära toppturskola har jag sett hur vi har utvecklats och blivit en respekterad utbildning för de som vill ta sina toppturer till nästa nivå. Som bergsguide har jag alltid haft en passion för att lära och undervisa. Att vara guide handlar inte bara om att leda en grupp, det handlar om att dela med sig av kunskap och hjälpa andra att växa. Vårt mål med Pure Academy har alltid varit att förmedla de färdigheter som behövs för att bli starkare, säkrare och mer självgående inom topptursskidåkning. Efterfrågan och intresset för utbildning inom detta område har bara ökat med åren. Många vill inte bara gå på topptur, de vill förstå fler aspekter av berget, från lavinsäkerhet till toppturstekniker. Att bygga upp Pure Academy från grunden har varit en utmaning, men samtidigt en otroligt belönande och rolig upplevelse.

Experter som lärare

Det var tydligt från början att vi behövde en strukturerad läroplan. Med hjälp av våra samarbetspartners och nätverk utvecklade vi en flerårig utbildning som täcker allt från grunderna i offpiståkning till riktigt högalpina turer. Varje delkurs bygger på den föregående och erbjuds årligen, vilket ger deltagarna möjlighet att helt planera sin utbildning utifrån sina egna förutsättningar. Med Pure Academy ville vi skapa en topptursskola där deltagarna kunde lära av de bästa. Varje del av vår läroplan undervisas därför av en expert inom det specifika området, exempelvis bergsguider, lavininstruktörer, skidlärare, förstahjälpen-instruktörer, träningsexperter och klätterinstruktörer. Dessa experter delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter genom workshops och specialiserade kurser. Pure Academy skulle inte ha varit möjligt utan stödet från våra samarbetspartners och nätverk. Inkluderingen av SVELAV:s lavinkurser, Friåkning 1 och Friåkning 2, har till exempel varit väldigt lyckad. SVELAV-kurserna fokuserar mycket på personlig riskhantering, vilket är helt avgörande på varje topptur.

En tredelad läroplan

Pure Academy är uppdelat i tre olika steg med en tydlig progression. Varje moment bygger på de tidigare och ger möjligheten att utveckla sina färdigheter i den takt som passar var och en genom att enkelt följa ordningen i läroplanen. Det första steget kallas “Från offpist till topptur” och fokuserar på att utveckla grundläggande tekniker och säkerhet. Deltagarna lär sig att hantera olika snöförhållanden och terräng, samt att använda lavinsäkerhetsutrustning och följa säkerhetsprotokoll. I det andra steget, “Från topptur till skidalpinism”, fördjupar vi oss i tekniker och strategier för mer tekniskt krävande terräng, som exempelvis glaciärskidåkning, firning och lätt klättring. Deltagarna lär sig att använda alpin klätterutrustning och navigera i högalpin terräng. Detta steg ger deltagarna möjlighet att utveckla sin uthållighet och teknik i mer krävande situationer. Det tredje och sista steget, “Från skidalpinism till högalpina berg”, är en tillämpad flerdagarstur mellan hyttor med tekniska inslag. Deltagarna planerar och genomför turen själva med guiden som mentor. Moment som ingår är navigation i svår terräng, hantering av exponerade passager och avancerad klätterteknik. Vi fokuserar också på att utveckla deltagarnas förmåga att fatta säkra beslut i svåra förhållanden.

En spännande framtid väntar

Personligen tycker jag att toppturer är den bästa aktiviteten som finns. Motionen, den friska luften, äventyrskänslan, vackra miljöerna, möten med människor, det meditativa i uppförsgången, rytmen i utförsåkningen och den där svårbeskrivna känslan när det inte finns några andra skidspår. För många kan dock toppturer kännas som en tröskel. Med Pure Academy vill vi hjälpa fler att ta sig över den och vi brinner verkligen för att få lära ut om toppturer. De första fem åren har varit en enastående resa. Vi har sett deltagare växa och utvecklas, bli självgående topptursskidåkare som kan tackla vilken bergsutmaning som helst. Jag är stolt över att ha varit en del av detta och jag ser verkligen fram emot de kommande fem åren.

Läs mer om Pure Academy här

Till toppen