Pjäxan ska kännas som ett fast handslag!

Jakob Annerdal

Jakob Annerdal jobbar som bootfitter i ett land utan snö, England. Hans arbetsplats är Ellis Brighams butik i Bristol med kunder från nästan hela sydvästra England och södra Wales. Den stora fördelen med att inte ha fjällen runt hörnet ur ett bootfittingperspektiv, är att de kunder som besöker butiken är på hemmaplan. Det vill säga, är de inte nöjda så kommer de genast tillbaka. På så vis kan man som bootfitter snabbt lära sig av sina misstag och utvecklas i yrket.

Vägen till den perfekta pjäxan

Bootfitting är en process där man steg för steg förbättrar en pjäxas bekvämlighet utan att förlora den valda pjäxmodellens egenskaper. Processen kan ta lång eller kort tid beroende på en uppsjö av faktorer. Den tid en kund väljer att lägga på pjäxans komfort beror på hur noggrann åkaren är i målet att uppnå ett inkapslande, jämnt och stabilt tryck kring foten. Mitt mål som bootfitter är att hjälpa till att hitta en bekvämlighetsnivå som fortfarande möjliggör pjäxans utlovade prestanda.

Steg ett: Hitta rätt pjäxmodell

När man först börjar i yrket framstår processen som linjär. “Det här kan ju alla göra?”, tänker man, när du lär dig att mäta upp kundens fot och sedan välja ut en pjäxa vars mått matchar det man antecknat i bootfittingformuläret. Du lär dig vilka pjäxor som butiken har i lager, vilka som är “stora” och vilka som är “små” och föreslår därefter kunden ett urval baserat på “teoretiska” siffror. Det märkliga är att denna linjära process i stora drag fungerar. Häromdagen observerade jag en nyanställd kollega arbeta sig igenom processen. Han frågade ordagrant de frågor som står i formuläret. Han mätte och kom fram till samma val av pjäxa som jag skulle ha gjort. Så frågan är förstås vad en erfaren bootfitter gör annorlunda och hur kan erfarenhet bidra till en ännu bättre pjäxa?

Steg två: Modifiera pjäxan

Om man ska vara petig passar ingen pjäxa särskilt bra direkt från lagerhyllan. Yrkesknepet som erfaren bootfitter är att se möjligheterna med en viss pjäxa. Pjäxan vald enligt den linjära processen och hämtad från lagerhyllan är startpunkten där den riktiga bootfittingen börjar. En bra bootfitter är därför observant kring detaljerna i skidåkarens fotform. En sådan är kunnig i anatomi och fotens benstruktur och kan dra slutsatser om vilka modifieringar som kan uppnå önskat resultat och huruvida dessa är möjliga. Bootfittern har även djup kunskap om en pjäxas konstruktion. Vilken ny och gammal teknik använder olika tillverkare? Vilka material är pjäxan uppbyggd av? Hur har en pjäxa i en viss kollektion förändrats sedan förra säsongen eller för 10 säsonger sedan? Bootfittern känner även till modifieringsmöjligheterna för olika pjäxmodeller. Hur mycket bredd går att trycka ut innan pjäxans takhöjd påverkas? Kan vi uppnå tillräckligt med utrymme för tårna med enbart modifieringar av innerskon eller krävs ett annat skal? Hur mycket material kan slipas bort från insidan av skalet för att få plats med benet i stortån? Hur enkelt är det att böja och bända just det här plastmaterialet? Och så vidare.

Vad du som kund ska vara observant på

En viktig detalj du som åkare ska vara uppmärksam på är huruvida bootfittern försöker kvantifiera hur pjäxan känns för dig. Det kan uppnås genom att mäta ofta, känna efter hur mycket plats din fot faktiskt har inne i skalet (utan innersko) eller genom att helt enkelt titta i skalet. Det är också viktigt att bootfittern ställer frågor som kräver specifika svar. “Nuddar din tå framtill när du sträcker på dig?” eller “Kan du lyfta hälen mer än någon millimeter?”. Motsatsen är frågor som tillåter subjektiva svar, exempelvis “Känns bredden skön?”.

Att tänka på inför en bootfitting

Innan du gör en bootfitting, fundera på vad du faktiskt ska använda pjäxorna till. Låt din egen typ av skidåkning och dina mål bestämma vilken typ av pjäxa du ber om. Det kan exempelvis vara frestande att påverkas av marknadsföringen och köpa de lättaste skimopjäxorna eller den tyngsta freeridemodellen. Det viktigaste rådet är ändå att låta bootfittern göra sitt jobb. Resultatet av detta är att du som kund får en pjäxa som är genuint genomtänkt och vald just för dig och din skidåkning. Kanske även modifierad efter din fot och som kommer tillåta dig att utveckla din skidåkning samtidigt som du glömmer bort att du klätt din fot i ett hårt plastskal.

Kom ihåg: En pjäxa ska inte bara vara bekväm

Med hjälp av en kunnig bootfitter kan du hitta en pjäxa som passar i längden. Det vill säga den pjäxa som bäst kompletterar din fot och tillåter dig att utveckla din skidåkning. En sådan pjäxa skiljer sig troligen från en som enbart är “bekväm”. När du har dina nya pjäxor och du står på bergstoppen redo att åka ned, tänk då på att bootfitting är en process. Chansen finns att du behöver gå tillbaka och be om ytterligare modifieringar. Gör verkligen det! Pjäxor är anmärkningsvärt anpassningsbara och det mesta går att lösa.

Till toppen