Nå dina toppar säkrare och enklare med bergsguide

Mikael Amlert

Mikael Amlert är auktoriserad bergsguide sedan 2003 och före detta alpin fjällräddare i Kiruna/Kebnekaise. Sedan 2013 är han ordförande och instruktör i Svenska Bergsguideorganisationen. Mikael arbetar med alla fält inom bergsguidens kompetensområden, från polarexpeditioner till komplicerade reparbeten på höjd och under jord. Han arbetar även som rådgivare och konsult åt företag och organisationer med uppdrag i komplexa miljöer samt som föreläsare.

Bergsguide är ett auktoriserat yrke

En auktoriserad bergsguides kompetens och expertis återfinns i alla discipliner inom alpinism och bergsbestigning. En bergsguide leder, utbildar och coachar sina klienter och exempel på uppdrag kan innefatta vandring, klättring, glaciärturer, isklättring, klippklättring, offpistskidåkning, toppturer, lavinkurser samt expeditioner på hög höjd och till polarområdena. En auktoriserad bergsguide under yrkesutövning bär sitt emblem synligt och medför alltid sin yrkeslegitimation. Auktoriserade bergsguider har också det så kallade European Professional Card (EPC) som är ett elektroniskt arbetstillstånd inom hela EU. EPC är ett erkännande för yrkets status och möjliggör den rörlighet över nationsgränserna som är typisk för en bergsguide i sin yrkesutövning.

SBO utbildar bergsguider

Svenska Bergsguideorganisationen (SBO) är en av 25 medlemsnationer i International Federation of Mountain Guides Associations (IFMGA) som är en världsomspännande yrkesorganisation för närmare 6000 auktoriserade bergsguider. Sedan 1990 utbildar SBO auktoriserade bergsguider för arbete i Sverige, Skandinavien och övriga världen. I SBO:s regi har sedan starten 1990 närmare 60 bergsguider utbildats och examinerats till internationellt auktoriserade IFMGA bergsguider. Förutom att utbilda och auktorisera bergsguider arbetar SBO även för ökad fjällsäkerhet rent generellt och framförallt för en hållbar och ansvarsfull utveckling för fler ledaryrken inom fjäll och outdoor. Frågor som rör tydligheter i ansvar och befogenheter inom risksport är viktiga områden för SBO.

Alla kan anlita en bergsguide

Guider arbetar inte bara åt privatpersoner och resebyråer. Bergsguidens expertis och kompetens är ett krav för att få utföra många arbeten åt myndigheter och organisationer inom räddning, lavinsäkerhet, riskbedömningar och expeditioner. Guider arbetar med alla typer av människor och grupper utifrån deras olika erfarenheter. I bergsguidens kundkrets finns allt från nybörjare som önskar en säker och effektiv introduktion i en ny aktivitet till grupper av erfarna skidåkare som önskar professionella upplägg med mer komplexa inslag och en tydlig utveckling. I många länder finns sedan lång tid strikt lagstiftning och standarder som reglerar ansvar och befogenheter för ledare inom riskfyllda sportaktiviteter. Även i Sverige ökar medvetenheten alltmer hos myndigheter, organisationer och hos allmänheten för höga krav på ledarroller vid risksporter inom berg och outdoor, oavsett om de genomförs i professionell eller ideell regi. På en del platser i världen är det inte tillåtet att färdas utan en auktoriserad bergsguide i viss typ av terräng.

Bergsguiden är din personliga riskhanterare

Skidåkning och klättring kan aldrig göras helt riskfria eftersom aktiviteterna i sig har en inneboende risk. Men med bergsguiden får deltagarna en erfaren, professionell, och auktoriserad riskhanterare för alla de mer eller mindre riskfyllda aktiviteter i bergen som man har tänkt sig utföra som enskild eller tillsammans med andra, till detta hör naturligtvis toppturer. Ett av de tydligaste argumenten för att anlita auktoriserade bergsguider är att guiden alltid har säkerheten i absolut största fokus. Men säkerhet för skidåkare och klättrare betyder mer än att finna rätt väg på rätt sätt. Säkerhet är mer komplext än så, framförallt i grupp och tillsammans med andra.

Nå dina mål samtidigt som du sparar tid och arbete

Ju mer planering och förberedelser som deltagaren eller uppdragsgivaren kan överlåta till sin guide, desto mer egen tid får deltagaren till avkoppling och till att optimera sitt eget deltagande. Guiden skapar ett öppet och positivt klimat i gruppen och alla uppmanas att delta i diskussioner angående ambitioner med mera. För kamratgäng på tur eller tillfälliga grupper så är det optimalt att redan på förhand ha en utsedd och kompetent ledare. Det är i sig den enskilt största faktorn för ett lyckat och säkert bergsäventyr. Oavsett om guidens uppdrag omfattar en dags aktivitet eller flera månader av expeditioner till avlägsna bergsområden ser guiden alltid till att skaffa bästa möjliga förutsättningar för gruppen att nå sina mål så säkert som möjligt och att alla deltagares förmågor och ambitioner matchas mot övriga förutsättningar. Guiden ser även till att ha en väl fungerande plan ifall något skulle gå fel.

Låt bergsguiden fatta de svåra besluten

Guiden är din dedikerade ledare och du anlitar guiden inte bara för sin lokalkännedom och förmåga att finna till exempel den bästa snön, utan även för att sätta mål och samordna ambitioner och ytterst fatta de beslut som rör din och gruppens kollektiva säkerhet och komfort. Guiden gör detta bland annat genom att skapa förståelse för vad du/gruppen är kapabel till och sätta mål och gränser som matchar rådande förhållanden. Guidens sätt att utföra sina bedömningar är kvalitetssäkrade och guiden är specialiserad på att hantera grupper i exponerad och komplex bergsterräng. Till detta hör framförallt att beskriva och kommunicera risk samt att på ett positivt vis få deltagare att kunna utmana sig själva på många sätt.

Utnyttja bergsguidens många kompetenser

En bergsguide är en pedagog och expert inom sina fält och ger mer än gärna råd och tips på hur du kan utveckla din skidåkning eller din klättring. Se din bergsguide som din privata skidlärare och klätterinstruktör men även någon som du kan diskutera val av kläder och utrustning med. Om du oftast deltar i aktiviteter som enskild kan guiden matcha dig med andra på samma nivå och på så sätt skapa allra bästa förutsättningar för många lyckade och spännande turer i framtiden. Guiden informerar dig gärna om lokala kulturer och om du vill kan du samtidigt lära dig massor om naturen i alla dess former. Guiden kan även hjälpa dig att göra klimatsmarta val för ditt nästa äventyr.

Bergsguidens roll i arrangerade toppturer

Guidens roll vid arrangerad topptursskidåkning (t.ex. Pure Ski Touring) är även att avlasta arrangören med frågor som rör själva aktiviteterna. Det ger arrangören tid och energi att leda arrangemanget effektivt och att ge gästerna den allra bästa tänkbara service och omtanke. Guiderna ser till att alla deltagare oavsett förmåga eller tidigare erfarenhet hamnar rätt och får ut samma glädje oavsett sin nivå. För guider är det dessutom skönt att kunna fokusera fullt ut på hantverket med att förbereda sina gäster på nästa dags äventyr och att ibland överlåta logistik och liknande till någon annan. Skulle dessutom någon deltagare hamna i knipa på berget organiserar guiderna en snabb och effektiv undsättning.

Till toppen