Academy

I tre olika nivåer hjälper våra bergsguider och experter dig på vägen mot egna toppturer. Målet är att du ska bli stark, säker och helt självgående. Din offpiståkning kommer att utvecklas tillsammans med nya kunskaper inom till exempel laviner, sjukvård, klättring, navigation, glaciärer och utrustning.

Pure Academy One.

24 mar 2024 – 28 mar 2024

Från offpist till topptur

Academy One börjar med en fyra timmars teorikurs som genomförs på distans. Sedan följer fyra välfyllda dagar i Riksgränsen- och Narviksfjällen. Här kommer du att få kunskap och färdigheter i topptursskidåkning. Vi börjar med offpiståkning där målet är att du ska kunna göra flera snäva svängar på raken, även om du kanske behöver ta en paus då och då för att få kontroll över skidorna.

Vi fortsätter sedan med topptursteknik och lavinkursen SVELAV Friåkning 1. Vi kommer att täcka olika ämnen, inklusive hur man väljer den bästa rutten, navigerar i terrängen, planerar en tur, väljer rätt utrustning och gör Kick Turns. Målet efter att ha avslutat Pure Academy One är att du ska känna dig trygg och kapabel att genomföra egna toppturer, förutsatt att det inte finns några glaciärer eller risk för fall.

4 kursdagar med bergsguide

Från 13.500 sek

Pure Academy A

– 5 sep 2023

Grundkurs klippklättring

Under två dagar kommer du att få lära dig att topprepsklättra, fira, bygga ankare med hjälp av naturliga säkringar samt att klättra som andreman i ett replag. Kursen syftar till att ge dig sådana kunskaper att du på egen hand kan ge dig ut och topprepsklättra på egenbyggda ankare, men också ingå i ett replag som andreman tillsammans med en mer erfaren försteman.

Pure Academy B

11 okt 2023 – 8 Nov 2023

Träningskvällar, nivå ett

Under tre kvällar på hösten bygger vi grunden för vinterns toppturer med hjälp av vår träningsexpert Erik Wickström. Du kommer att få träna på olika back- och  intervallövningar för att bli starkare fysiskt och konditionsmässigt. Målsättningen är att du ska känna dig stark att springa 80-100 höjdmeter i ett bra tempo utan att stanna.

Pure Academy Two.

13 mar 2024 – 18 mar 2024

Från topptur till skidalpinism

Academy Two börjar med en totalt åtta timmars teorikurs som genomförs på distans. Sedan följer sex fullspäckade dagar i Tarfala- och Kebnekaisemassivet. Du kommer att bygga vidare på de kunskaper och färdigheter du förvärvade i Academy One. Vi fortsätter med offpiståkning där målet är att du ska känna dig helt bekväm i alla typer av terräng. Oavsett om det är hårt eller puder så kommer du att bättre bemästra skidorna.

Vi kommer också att fokusera på skidalpinism, glaciärskidåkning och fördjupad lavinsäkerhet med lavinkursen SVELAV Friåkning 2. Vi kommer att gå igenom olika ämnen, inklusive glaciärteknik, stegjärnsteknik, repteknik, firning, snöankare och brant skidåkning. Målet efter att ha avslutat Academy Two är att du ska känna dig trygg och kapabel att röra dig på glaciärer och i brantare terräng som kräver klättring, rep och firning.

6 kursdagar med bergsguide

Från 21.000 sek

Pure Academy C

Wilderness First Aid

Under tre dagar kommer du få grundläggande kunskaper som L-ABCDE, kylskador och höjdsjuka. Kursen är hämtad från den amerikanska friluftsskolan National Outdoor Ledarship School och dess Wilderness Medicine Institute. Kursen ger dig även relevant och realistisk första hjälpen-träning för utomhusaktiviteter med målsättningen att öka dina kunskaper och ge dig ett starkare självförtroende att våga göra något vid en eventuell olycka eller skada.

Pure Academy D

11 okt 2023 – 8 Nov 2023

Träningskvällar, nivå två

Under tre kvällar på hösten bygger vi nu vidare utifrån de kunskaper kring kondition och styrka som vi fått med oss från nivå ett. Det blir tuffare och hårdare pass med fokus på uthållighet och smidighet. Nu är det tyngre ryggsäck och fler höjdmeter. Vår träningsexpert Erik Wickström håller passen och kommer ge dig smarta råd och tips för att bli än starkare fysiskt och konditionsmässigt.

Pure Academy E

– 21 feb 2023

Offpistskidåkning, nivå ett

Under en kväll i Hammarbybacken i Stockholm får du kunskaperna och verktygen till att bli effektivare och smartare i ditt toppturande. Vi har bjudit in en skimo-expert som visar dig knepen under en timme och därefter får du praktisera dem i samband med ditt deltagande i skimo-tävlingen Hammarbybacken 2h som går ut på att samla så många höjdmeter man kan under två timmar.

Pure Academy Three.

5 apr 2024 – 11 apr 2024

Från skidalpinism till högalpina berg.

Academy Three inleds med en totalt åtta timmars teorikurs som genomförs på distans, inklusive några inlämningsuppgifter. Sedan följer sex utmanande dagar i Jotunheimens Nationalpark där du genomför en hytta till hytta-tur i krävande terräng. Tempot kommer att vara högt, ryggsäcken tung och höjdmetrarna många.

Istället för att introducera nya ämnen kommer fokus nu att vara att repetera tidigare moment och ge dig så mycket praktisk erfarenhet som möjligt. I denna riktigt högalpina bergsmiljö får du möjlighet att tillämpa alla de kunskaper och färdigheter du har förvärvat i Academy One och Two. Målet efter att ha avslutat Academy Three är att du ska vara redo att självständigt planera och genomföra egna toppturer i alla högalpina berg.

5 skiddagar med bergsguide

Från 26.000 sek