24 – 28 april 2024

Pure Lyngen.

Där solen aldrig går ner

Berg möter hav. Vinter möter vår. I Lyngsalperna är kontrasterna normen. Utmaningarna är uppenbara, bergsguider är ett måste. Här finns de branta topparna, de djupa fjordarna och de långa dagarna med midnattssol. Vi har bokat hela den mysiga lodgen och fyller den med skidåkare och bergsguider.

Pure Lyngen är en Events-resa med förstklassigt boende, bastu för avkoppling och restaurang som serverar lokala råvaror. Vi har också ett testcenter där skidor och annan utrustning kan lånas ut. Varje dag erbjuder vi toppturer med olika svårighetsgrader. Vår personal finns alltid tillgänglig på lodgen för att erbjuda bästa möjliga service och vi har även en Pure Store med utvalda produkter. På kvällarna anordnas intressanta föreläsningar med inbjudna föreläsare, varumärken och partners.

Samarbetspartner på Pure Lyngen.


Berg &
Bergsguider

Alpina alper

Det finns väldigt få ställen i världen i klass med topptursparadiset Lyngsalperna i Nordnorge. Lyngsalperna är en bergskedja på Lyngenhalvön och ligger cirka 60 kilometer väster om Tromsö. Halvön är 90 km lång och högsta toppen är 1833 meter hög. Lyngseidet som är byn i området ligger precis intill Lyngenfjorden. Typiskt för Lyngenområdet är att flera av bergen stiger rakt upp från fjorden till höjder på mer än 1000 meter.

Att skidåkare från alla världens hörn lockas till Lyngen beror på kombinationen av att gå upp på toppen av ett berg och åka orörd offpist hela vägen ner till havets kant. Att bergen därtill är branta, luftiga och dramatiska spär på hela upplevelsen till att bli näst intill utopisk.

Vi är här i slutet av april och våren är den bästa tiden. Temperaturen är behaglig och det finns ett överflöd av snö och dagsljus. Vi har egna minibussar och kör mellan 5 minuter till 45 minuter enkel väg till våra insteg. Det blir fyra topptursdagar och vi går i snitt 1100 höjdmeter per dag. Lyngsalperna är ett perfekt område för topptur då bergen passar både avancerade och mindre erfarna topptursskidåkare. Se karta

Christian Edelstam

Christian Edelstam är IFMGA certifierad bergsguide och Pure Ski Tourings chefsguide. Christian bor i Falun, är även lavin-och klätterinstruktör, skidpatrullör, glaciolog och produkttestare för Tierra. Efter 10 år som guide på Kebnekaise och Abisko fjällstation, driver han sedan 2009 egen guidefirma. Sedan fyra år tillbaka endast med jobb i olika bergsområden dit du tar dig utan flyg.

Han drivs av en genuin äventyrslust och upptäckarglädje, alltifrån att se hur snön är på andra sidan klippkammen till att klättra nyturer på höga berg. Det bästa med guidning; att få dela gästernas glädje! Christian har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2010 och har varit med oss i Japan, Lyngen, Senja, Tarfala, Dolomiterna, Pyrenéerna, Island, Andermatt, Haute Route, Urner, Jotunheimen, Sunnmøre, Abiskoalperna, Ahkka, Nallo och på Svalbard.

Oscar Wahlund

Oscar Wahlund är IFMGA certifierad bergsguide och älskar att vara utomhus och känner sig mer hemma när han klättrar eller åker skidor i bergen än arbetandes på ett kontor. Med en dragningskraft till naturen tillbringar han många nätter under bar himmel, men uppskattar även en mysig fjällstuga.

Han kan guida dig på en lång alpin klättring i alperna, isklättertur i Norge eller topptur under norrskenet i Sverige eller Norge. Han tror verkligen att en delad upplevelse är den bästa och gillar att vara ute med gäster oavsett aktivitet. Oscar har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2013 och varit med oss i Lyngen, Senja, Abisko, Georgien, Tarfala, Nallo, Sea to Summit i Nordnorge och på Island.

Mike Amlert

Mikael Amlert är IFMGA certifierad bergsguide och ordförande i SBO, Sveriges bergsguidesorganisation. Hans passion för fjällen och klättringen i norr förde honom snart vidare ut i Europa och han hamnade i Chamonix. Där genomförde han 1997-1998 den tyska Alpjägarkårens utbildning till militär bergsguide och han kom att bli den 480:e tyska militära bergsguiden sedan utbildningen inrättades i början av förra seklet.

Mikael är även aktiv som instruktör och kursledare inom Svenska Klätterförbundet och sedan många år leder han förbundets traditionella alpina klätterkurs i Kebnekaise. En årlig kurs med anor nästan 70 år tillbaka i tiden. 1994 värvades han till den alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna. Mikael har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2012 och varit med oss i Lyngen och Abisko.

Josef Westerlund

Josef Westerlund är internationell IFMGA bergsguide och har jobbat professionellt med klättring och skidåkning sedan början av 2000-talet. Josef har sitt base camp och sin familj i Finland. Under både sommar- och vintersäsong tillbringar Josef merparten av tiden i berg runt om i världen.

Den miljö Josef uppskattar allra mest finns i norra Skandinavien, enligt honom finns det ingenting som slår skitouring i goda förhållanden i norra Sverige eller Norge. Pararellt med guidejobbet arbetar Josef också som en av de ansvariga utbildarna på den tvååriga friluftsutbildningen Outdoor Academy i Finland. Josef har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2014 och varit med oss i Lyngen och Abisko.

Fredrik Liberg

Fredrik Liberg är aspirantguide på väg mot sin slutexamen till IFMGA Bergsguide.
Fredrik bor i Chamonix där klättring och skidåkning ofta kombineras för att nå de mest otillgängliga åken. Efter att ha provat på topptur första gången 2012 har han spenderat vintrarna på olika platser som Kanada, Sverige och Norge men främst i Alpländerna där han trivs allra bäst. Han drivs av friheten ute i bergen och jakten på det perfekta cruising-åket i solnedgången.

Berg & Bergsguider
Boende &
Resa

Lyngen

Lyngen är ett paradis för toppturer. Ett område på många skidåkares “bucket list” med all rätt. Här är bergen många, höga, alpina, vackra och mycket av skidåkningen sker med havsutsikt. Beläget i Troms län med cirka 2900 invånare är Lyngen kommun uppkallad efter Lyngens fjord och namnet härrör från ordet logn, vilket betyder “tyst”, “fortfarande” eller “lugnt”. Och det är en lugn och tyst plats. Fridfull, men samtidigt lockande och utmanande för oss topptursskidåkare. Lyngenhalvön är ett naturskönt bergsområde där den högsta toppen Jiehkkevárri når 1.833 meter.

Boende

I år har vi abonnerat hela ski lodgen och fyller den med skidåkare, bergsguider och varumärken. Vi bor på det gästvänliga Magic Mountain Lodge som drivs av paret Henrika och Patrik. Det är hög kvalitet på både service och värdskap och maten är vida känd och uppskattad. Lokala råvaror är ett faktum och det serveras mycket fisk, skaldjur och lamm.  Magic Mountain Lodge ligger på den klaraste sidan (öst) av de majestätiska Lyngsalpene. Där gynnas området av vindarna som passerar Kjosenfjord vilket ofta ger klara dagar och solsken från en blå himmel. Lodgen har ett centralt och bra läge för topptursskidåkning där avstånden är rätt lika oavsett vilken riktning på kartan vi väljer att åka mot. 

Resa

Du kan välja att åka tåg eller flyg t&r till vår destination. Väljer du att åka tåg t&r ges möjlighet till en topptur med bergsguide i Abisko (ankomstdagen) om väder & vind tillåter. Du kan också boka din resa t&r på egen hand och vi möts på avtalad plats (då drar vi givetvis av kostnaden för resan i ditt paketpris).

Tåg
Väljer du tåget börjar din resa på kvällen vid Stockholms Centralstation (observera att tågresan börjar ett dygn tidigare). Vi tar nattåget norrut och ankommer Abisko Östra på förmiddagen. Innan ni går av tågat har ni bytt om till topptur. Er bergsguide möter upp på tågstation Abisko Östra och ni går på topptur på Nuolja alternativt annat berg på vägen mot Lyngen (om väder och vind tillåter). Det blir egen minibuss-transfer till Lyngen och vårt boende Magic Mountain Lodge. Resan tar ca 4,5-5 timme exkl. raster. Vi kommer fram på eftermiddagen, checkar in, går igenom utrustning och helgens topptursdagar och äter sedan en middag tillsammans i restaurangen. Resan hem går samma väg och vi tar nattåget söderut från Kiruna vid 18:30-tiden. Vi avreser från Kiruna tågstation istället för Abisko på hemresan och vinner en timme på fjället på det viset. Framme på Stockholm Centralstation följande morgon.

Resplan: 
23 april från Stockholm Centralstation kl. 18:11 – framme Abisko Östra 24 april kl. 10.34  
28 april från Kiruna tågstation kl. 18:28 framme Stockholm Centralstation 29 april kl. 09:25  

Flyg
Väljer du flyget börjar din resa på Arlanda i Stockholm. Vi flyger ut på förmiddagen till Tromsö via Oslo. Därifrån blir det egen busstransfer till Lyngen och vårt boende. Bussresan västerut tar ca 1,5-2 timmar inklusive båtfärja. Resan hem går samma väg och vi flyger på eftermiddagen från Tromsö, via Oslo, till Stockholm. Framme på Arlanda flygplats sen kväll. Vi kan även ordna flygresa från Göteborg eller Malmö kontakta oss på info@pureskitouring.se

Resplan: 
24 april Arlanda – Tromsö 12:15 – 16:35 (via Oslo)
28 april Tromsö – Arlanda 19:00-23:05 (via Oslo) 

Boende & Resa
Förkunskaper &
Utrustning

Vi går ca 800-1200 höjdmeter/dag i lugnt tempo. Vi är 6 deltagare/bergsguide.

 • God kondition, kunna gå ca 350 höjdmeter per timme
 • Kunna åka offpist i lutningar upp till 35 grader
 • Ha tidigare erfarenhet av topptur, hur du går/svänger med stighudar
 • Åldersgräns 18 år (16 år i målsmans sällskap)

Två veckor innan avresa bjuder vi in till ett digitalt välkomstmöte för att gå igenom resans dagar, er utrustning, samt diskutera de förberedelser som krävs. Då finns också möjlighet för dig som deltagare att dels få möta oss, gruppen och din bergsguide, dels få svar på dina funderingar & frågor.

Utrustning obligatorisk Lyngen

 • Skidor med randonnébindning
 • Stighudar, skurna efter skidan
 • Pjäxor
 • Stavar. Trugorna bör vara minst 6 cm
 • Transceiver (ej analog), spade, sond. Kontrollera batteristatus
 • Hjälm
 • Lavinryggsäck, uppblåsbart Airbagsystem, 25-40 liter
 • Skaljacka och skalbyxor. Vind- och vattentäta
 • Tröja. Ull eller syntet/fleece
 • Fodrad jacka. Syntet/dun. Alternativt extra tröja
 • Underställ tröja och byxor. Ull/syntet
 • Skidstrumpor. Ull
 • Underkläder. Ull/syntet
 • Handskar/Vantar, ett par tunna och ett par tjocka
 • Mössa och balaklava/buff att täcka ansiktet med
 • Solglasögon och goggles
 • Solskyddsmedel
 • Vattenflaska
 • Pass (ej Sverige) och pengar
 • Personlig försäkring
 • Eget snacks (choklad/nötter) till turerna

Specifikt Lyngen


 • Skarjärn

Bra att ha Lyngen

 • Tunn vindjacka/softshelljacka
 • Softshellbyxor
 • Extra underställströja
 • Extra underkläder (ull/syntet)
 • Extra skidstrumpor, ull
 • Vardagskläder
 • Vardagsskor
 • Termos
 • Kamera
 • Telefon, laddare
 • Necessär
 • Öronproppar
 • Skavsårstejp
 • Matlåda för ditt lunchpaket
 • Ögonlappar (dålig mörkläggning på rummen)

Ha alltid som målsättning att spara vikt när du packar.
Saknar du utrustning hjälper vi dig gärna med hyra eller köp, kontakta oss på info@pureskitouring.se

Förkunskaper & Utrustning

Läs mer & bilder


Video

Läs mer & Bilder

Boka

Pris &
Program
 • Enbart paket

  • Del i flerbäddsrum
  • 17 500 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 18 500 SEK
  • Enkelrum
  • 20 500 SEK
 • Paket inklusive tågresa

  • Del i flerbäddsrum
  • 19 000 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 20 500 SEK
  • Enkelrum
  • 22 500 SEK
 • Paket inklusive flygresa

  • Del i flerbäddsrum
  • 20 500 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 22 000 SEK
  • Enkelrum
  • 23 500 SEK
 • Nyhet 2024!

  Boka Long Stay och få två extra skiddagar

  • Del i flerbäddsrum
  • + 6 500 SEK

  • Få ytterligare två skiddagar inkl. logi & helpension
  • Del i dubbelrum
  • + 7 000 SEK

  • Få ytterligare två skiddagar inkl. logi & helpension
  • Enkelrum
  • + 8 000 SEK

  • Få ytterligare två skiddagar inkl. logi & helpension

I priset ingår:

 • 4 dagar topptur med IFMGA bergsguide
 • Lavinsäkerhetsutbildning med bergsguide
 • Topptursteknik med bergsguide
 • Utrustningskunskap med bergsguide
 • Testcenter med samarbetspartners
 • Digitalt välkomstmöte med bergsguide (2 v. innan avresa)
 • Gästföreläsning
 • Pure Ski Tourings välkomstpåse
 • Logi på Magic Mountain Lodge, 4 dygn
 • Sängkläder, handduk, slutstäd
 • Bastubad
 • Frukost, lunch och middag, 4 dygn
 • Tågresa Stockholm – Abisko Östra t&r
 • Transfer Abisko Östra – Lyngen t&r
 • Topptur på Nuolja ankomstdagen (tåg)
 • Alternativt;
 • Flygresa Stockholm – Tromsö, t&r
 • 1 bagage 23 kg och 1 handbagage 8 kg
 • 1 specialbagage med skidor, pjäxor 23 kg
 • Transfer Tromsö – Lyngen t&r
 • Båtfärja t&r i samband med transfern

 

Long Stay

Till Pure Lyngen har du möjlighet att boka Long Stay vilket ger dig ytterligare två skiddagar med våra IFMGA bergsguider. Din resa blir då den 24-30 april 2024. I priset ingår:

 • Två guidade heldagar topptur med IFMGA bergsguide.
 • Topptursdagar den 29+30/4
 • Logi, 2 dygn (du bor kvar i samma rum)
 • Helpension, 2 dygn
 • Bastu & bad
 • Handduk

 • Tisdag 23 april

  • 18:11 Avresa från Stockholm C (tågresenärer)
 • Onsdag 24 april

  • 10:34 Ankomst Abisko Östra (tågresenärer)
  • Topptur på berget Nuolja med er bergsguide (tågresenärer)
  • 12:15 Avresa från Stockholm, Arlanda (flygresenärer)
  • 16:35 Ankomst Tromsö flygplats (via Oslo)
  • Arrangör & bergsguider möter upp på Tromsö (flygresenärer)
  • Vi kör egen transfer från Tromsö till vår lodge i Lyngseidet (flygresenärer)
  • Möjlighet att köpa mat/snacks på vägen mot Lyngen (flygresenärer)
  • Vid ankomst blir det incheckning och därefter ombyte för genomgång av lavinsäkerhet
  • 19:30 Tid för dusch, bastu och ombyte innan middagen
 • Torsdag 25 april

  • 07:30 Frukost serveras i restaurangen, var och en gör sitt lunchpaket
  • 08:30 Vi samlas för topptur där varje bergsguide tar sin grupp, i sin minibuss mot dagens topptursäventyr
  • 18:00 Tillbaka blir det after ski på lodgens veranda
  • 19:00 Kvällens middagsbuffé inkl. dessert serveras
 • Fredag 26 april

  • 07:30 Frukost serveras i restaurangen, var och en gör sitt lunchpaket
  • 08:30 Vi samlas för dagens topptur och åker mot bergstopparna norrut
  • Tillbaka från turen blir det kall öl på verandan för de som vill.
  • Dusch, bastu och vila - egen tid för dem som vill
  • 19:00 Ikväll serveras Magic Mountain Lodges klassiska räkfrossa - supergott, följt av en dessert
 • Lördag 27 april

  • 07:30 Frukost serveras i restaurangen, var och en gör sitt lunchpaket
  • 08:30 Topptursdag och vi kör ut mot det vackra Lyngsalperna med milsvid havsutsikt
  • After ski på verandan när vi kommer tillbaka
  • 19:00 Kvällens middagsbuffé inkl. dessert serveras
 • Söndag 28 april

  • 07:00 Frukost serveras i restaurangen, var och en gör sitt lunchpaket
  • 07:30 Tidig start för att få en topptur innan vår avresa idag
  • Tillbaka från topptur, ombyte, följt av utcheckning
  • På resan mot tågstation alt. flygplats får du mat & dryck med dig
  • 12:00 Minibussar går till Kiruna (tågresenärer)
  • 16:00 Minibussar till Tromsö flygplats (flygresenärer)
  • 18:29 Nattåget går söderut från Kiruna (tågresenärer)
  • 19:00 Avresa från Tromsö (flygresenärer)
  • 23:05 Ankomst Stockholm, Arlanda (via Oslo)
  • 09:25 Måndag 29 april - ankomst Stockholm C (tågresenärer)
 • Long Stay - Måndag 29 april

  • 07:30 Frukost serveras i restaurangen, var och en gör sitt lunchpaket
  • Vi samlas för dagens topptur
  • After ski på verandan och egen tid
  • 19:00 Kvällens middagsbuffé inkl. dessert serveras
 • Long Stay - Tisdag 30 april

  • 07:30 Frukost serveras i restaurangen, var och en gör sitt lunchpaket
  • Utcheckning
  • Dagens topptur baseras på väder och vind för att passa hemresan senare idag
  • Lunch äts ute på berget
  • Transfer till flyg. resp. tåg beroende på resval
  • 18:29 Nattåget går söderut från Kiruna (tågresenärer)
  • 18:45 Avresa från Tromsö (flygresenärer)
  • 22:25 Ankomst Stockholm, Arlanda (via Oslo)
  • 09:25 Onsdag 1 maj - ankomst Stockholm C (tågresenärer)
Pris & Program
Till toppen