25 mar – 29 mar 2020

Pure Freeride Camp

Mer än en skidresa

Boka FULLBOKAT

Mer än en skidresa. Under en weekend i mars har vi hyrt en egen ski lodge i Abisko, Lapland. Här möts IFMGA bergsguider, experter, olika varumärken och skidåkare som alla går på topptur, testar produktnyheter, trängs i baren och äter gott. Här finns en nivå för alla, nybörjare som avancerad och varje dag erbjuds en mängd olika berg och topptursbestigningar. Erfaren som nyfiken – låt äventyret börja.

Berg &
Bergsguider

Topptur för alla, nybörjare som avancerad

Abisko, på nordsamiska Ábeskovvu, är en liten by i Sverige, norr om polcirkeln. Den ligger intill sjön Torneträsk och är känd för vyn mot Lapporten med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro, 1540 respektive 1721 meter över havet. Platsen ger oss möjligheter att köra västerut med våra minibussar och gå på toppturer i Norge, i det fantastiskt fina Ofoten- och Narviksalperna. Området på andra sidan gränsen kännetecknas av fjordar omgivna av många berg med höga, ojämna toppar som når upp till 1900 meter över havet. Magiskt!

Skidåkningen i norra Sverige och Norge är den vackraste och mest varierande du kan finna och chanserna att hitta orörd snö är bra oavsett vilket berg och vilken lutning vi väljer. Vi har fyra topptursdagar och beroende på grupp och nivå går vi mellan 400-1200 höjdmeter per dag. Här finns en topptursgrupp för alla. Se karta  

Christian Edelstam

Christian Edelstam är IFMGA certifierad bergsguide och Pure Ski Tourings chefsguide. Christian bor i Abisko, är även lavin-och klätterinstruktör, skidpatrullör, glaciolog, alpin fjällräddare produkttestare för Tierra. Efter 10 år som guide på Kebnekaise och Abisko fjällstation, driver han sedan 2009 egen guidefirma. Sedan ett år tillbaka endast med jobb i olika bergsområden dit du tar dig utan flyg.

Han drivs av en genuin äventyrslust och upptäckarglädje, alltifrån att se hur snön är på andra sidan klippkammen till att klättra nyturer på höga berg. Det bästa med guidning; att få dela gästernas glädje! Christian har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2010 och har varit med oss i Japan, Lyngen, Senja, Tarfala, Dolomiterna, Pyreneerna, Island, Andermatt, Haute Route, Urner, Jotunheimen, Sunnmøre och på Svalbard.

Dick Johansson

Dick Johansson är IFMGA bergsguide och var med i den första gruppen av examinerade bergsguider i Sverige. Dick driver tillsammans med sin fru Abisko Mountain Lodge i Abisko Östra. Han har ett genuint fjällintresse och vistas så mycket han kan ute i fjällvärlden, sommar som vinter. Dick har arbetat med Pure Ski Touring sedan start 2009 och varit med oss i Senja och Abisko.

Oscar Wahlund

Oscar Wahlund är IFMGA certifierad bergsguide och älskar att vara utomhus och känner sig mer hemma när han klättrar eller åker skidor i bergen än arbetandes på ett kontor. Med en dragningskraft till naturen tillbringar han många nätter under bar himmel, men uppskattar även en mysig fjällstuga.

Han kan guida dig på en lång alpin klättring i alperna, isklättertur i Norge eller topptur under norrskenet i Sverige eller Norge. Han tror verkligen att en delad upplevelse är den bästa och gillar att vara ute med gäster oavsett aktivitet. Oscar har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2013 och varit med oss i Lyngen, Senja, Abisko, Sea to Summit och på Island.

Peter “CalleP” Engström

Peter “CalleP” Engström är IFMGA certifierad bergsguide och alpin fjällräddare. CalleP bor i Kiruna och har toppturat i Kebnekaise-, Abisko- och Narviksalperna i över 25 år – de sista dryga 15 åren som bergsguide. 

CalleP har arbetat med Pure Ski Touring sedan start 2009 och varit med oss i Lyngen, Tarfala och Abisko. Som många andra bergsguider gillar han förstås allt arbete som en guide utför, men toppturer är svårslagna och en stark favorit under vintern.

Ulrika Asp

Ulrika växte upp i Karlskoga och tack vare sin far som var en hängiven skidåkare började hon sin skidkarriär i Alperna vid tidig ålder av åtta. I college finansierade hon sina egna resor till Alperna genom att arrangera skidresor och efter examen tillbringade hon sin första vintersäsongen i Chamonix. Tio år senare blev hon den första svenska kvinnan att få godkänt till ENSA (Ecole National de Ski et d’Alpinisme). Hon tog sin examen 2006. Ulrika har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2015 och varit med oss i Andermatt och Abisko. Hon bor på helår i Chamonix, Frankrike.

Josef Westerlund

Josef Westerlund är internationell IFMGA bergsguide och har jobbat professionellt med klättring och skidåkning sedan början av 2000-talet. Josef har sitt base camp och sin familj i Finland. Under både sommar- och vintersäsong tillbringar Josef merparten av tiden i berg runt om i världen.

Den miljö Josef uppskattar allra mest finns i norra Skandinavien, enligt honom finns det ingenting som slår skitouring i goda förhållanden i norra Sverige eller Norge. Pararellt med guidejobbet arbetar Josef också som en av de ansvariga utbildarna på den tvååriga friluftsutbildningen Outdoor Academy i Finland. Josef har arbetat med Pure Ski Touring sedan 2014 och varit med oss i Lyngen och Abisko.

David Nyberg

Berg & bergsguider
 
Boende & 
Resa

Abisko – Lappland

Norr om polcirkeln och nära den norska gränsen ligger Abisko. En optimal plats att utgå ifrån när man vill gå på topptur. Valmöjligheterna av bergstoppar är nästintill obegränsade och vi går på topptur på både den svenska och norska sidan. Här finns det berg och toppar att bestiga för alla nivåer, nybörjare som avancerade.

Boende

Under eventet bor vi på den mysiga och trevliga Abisko Mountain Lodge i Abisko. Vi har abonnerat hela lodgen under hela helgen! Det blir 100 % fokus topptur från testcentret, loungen och bastun till restaurangen och uteverandan. Lodgen ligger i utkanten av Abisko by med fin utsikt över Lapporten. Här samlas skidåkare från när och fjärran från slutet på februari till mitten av maj och många historier och minnen delas sinsemellan. Denna ski lodge är en perfekt plats för vårt topptursevent i mars.

Resa

Att resa till PureFreeride Camp är enkelt och smidigt. Du kan välja att resa med tåg, flyg eller buss. Oavsett ditt val av resa får du lika mycket skidåkning. Du kan också boka din resa t&r på egen hand och vi möts på Abisko Mountain Lodge i Abisko. Kör du då bil eller åker buss så passerar E10:an Abisko och du tar av på Abisko Östra. 

Tåg

Väljer du tåget börjar din resa på kvällen vid Stockholms Centralstation (observera att tågresan börjar ett dygn tidigare) Du tar nattåget norrut och ankommer Abisko Östra (tågstationens namn) nästa dag. Från Abisko Östra är det ca fem minuters promenad till lodgen. Resan hem går samma väg. Nattåget går på eftermiddagen och det blir en guidad topptursdag den dagen också. Du är framme på Stockholm Centralstation följande morgon.  

Flyg

Väljer du flyget börjar din resa på Arlanda i Stockholm. Du kan välja på två avgångar, se resplan nedan och landar efter ca 2,5 timme på Kiruna flygplats. Därifrån blir det egen busstransfer till Abisko och vår lodge. Bussresan tar ca 1 timme. Resan hem går samma väg och du flyger på söndagskvällen från Kiruna. Framme på Arlanda flygplats sen kväll. Vi kan även ordna flygresa t&r från Göteborg eller Malmö, kontakta oss på info@pureskitouring.se

Resa med tåg:

SJ nattåg den 24 mars Sthlm central – 25 mars Abisko Östra 18:11-10:56
SJ nattåg den 29 mars Abisko Östra – 30 mars Sthlm central 16:46-09:22

SJ nattåg den 24 mars Sthlm central – 25 mars Abisko Östra 21:08-15:53
SJ nattåg den 29 mars Abisko Östra – 30 mars Sthlm central 16:46-09:22

Resa med flyg:
Resplan 1:
SAS den 25 mars Sthlm, Arlanda – Kiruna 11:45-13:20
SAS den 29 mars Kiruna – Sthlm, Arlanda 19:00-20:30

Resplan 2:
SAS den 25 mars Sthlm, Arlanda – Kiruna 21:00-22:40
SAS den 29 mars Kiruna – Sthlm, Arlanda 19:00-20:30

Busstransfer t&r flygplatsen:
Kiruna-Abisko onsd. 25/3 (ankommer Kiruna 13:20 el. 22:40) 300 SEK 
Abisko-Kiruna sönd. 29/3 (avreser Kiruna 19:00) 300 SEK 
Tur & retur = 495 SEK 
Bokas via bokningsformuläret.

Med bil:
Från Umeå – ca 9 timmar 
Från Luleå – ca 5 timmar 
Från Kiruna – ca 1 timma 
Från Narvik – ca 1 timma 

Med buss:
Länstrafiken i Norrbotten – www.ltnbd.se
Nordtrafikk, Norge – www.nordtrafikk.no

Boende & Resa
Förkunskaper &
Utrustning

Pure Freeride Camp passar alla nivåer av toppturserfarenhet, nybörjare som avancerad. Vi delar in deltagarna i grupper med olika nivåer, där de mindre erfarna får mer instruktioner och går kortare turer och vice versa. Man bokar sin plats varje kväll inför morgondagens topptur vilket gör det möjligt att byta nivå om man vill det. Vi är 6-8 deltagare/bergsguide.

 • Medelgod kondition
 • Behärska piståkning, helst provat offpist
 • Åldersgräns 18 år (16 år i målsmans sällskap)

Obligatoriskt Pure Freeride Camp

 • Skidor med randonnébindning
 • Stighudar, skurna efter skidan
 • Pjäxor
 • Stavar. Trugorna bör vara minst 6 cm
 • Transceiver (ej analog), spade, sond. Kontrollera batteristatus
 • Hjälm
 • Lavinryggsäck, ca 25-30 liter (vi hjälper till att hyra)
 • Skaljacka och skalbyxor. Vind- och vattentäta
 • Tröja. Ull eller syntet/fleece
 • Fodrad jacka. Syntet/dun. Alternativt extra tröja
 • Underställ tröja och byxor. Ull/syntet
 • Skidstrumpor. Ull
 • Underkläder. Ull/syntet
 • Handskar/Vantar, ett par tunna och ett par tjocka
 • Mössa och balaklava/buff att täcka ansiktet med
 • Solglasögon och goggles
 • Solskyddsmedel
 • Vattenflaska
 • Personlig försäkring
 • Eget snacks (choklad/nötter) till turerna

Specifikt Pure Freeride Camp


 • Skarjärn 

Bra att ha

 • Tunn vindjacka/softshelljacka
 • Softshellbyxor
 • Extra underställströja
 • Extra underkläder (ull/syntet)
 • Extra skidstrumpor (ull)
 • Vardagskläder
 • Vardagsskor
 • Termos
 • Kamera
 • Telefon, laddare
 • Necessär
 • Öronproppar
 • Skavsårstejp

Ha alltid som målsättning att spara vikt när du packar.
Saknar du utrustning hjälper vi dig gärna med hyra eller köp, kontakta oss på info@pureskitouring.se

Förkunskaper & Utrustning

Läs mer

Läs mer

Boka

Pris &
Program
 • Enbart paket

  • Del i flerbäddsrum
  • 9 200 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 10 300 SEK
  • + 2 000 SEK del i superior rum
  • Enkelrum
  • 12 700 SEK
 • Paket inklusive tåg

  • Del i flerbäddsrum
  • 11 000 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 12 100 SEK
  • + 2 000 SEK del i superior rum
  • Enkelrum
  • 12 800 SEK
 • Paket inklusive flyg

  • Del i flerbäddsrum
  • 12 000 SEK
  • Del i dubbelrum
  • 13 100 SEK
  • + 2 000 SEK del i superior rum
  • Enkelrum
  • 13 800 SEK

I priset ingår:

 • 4 dagar topptur med IFMGA bergsguider
 • Lavinsäkerhetsutbildning med bergsguide
 • Topptursteknik med bergsguide
 • Utrustningskunskap med bergsguide
 • Black Diamonds dag med testcenter och clinics (torsdag) 
 • Woolpowers dag med testcenter och clinics (fredag)
 • Dynafit och G3s dag med testcenter och clinics (lördag) 
 • Norrønas dag med testcenter och clinics (söndag) 
 • Gästföreläsare
 • Personligt inlogg
 • Pure Ski Tourings välkomstpåse 
 • Logi på Abisko Mountain Lodge, 4 dygn
 • Frukost, lunch och middag, 4 dygn
 • Sängkläder, handduk och slutstäd
 • Grillbuffé med fördrink (lördag kväll)
 • Tågresa Stockholm – Abisko Östra t&r
 • Alternativt;
 • Flygresa Stockholm – Kiruna, t&r
 • 1 bagage 23 kg och 1 handbagage 8 kg
 • 1 specialbagage med skidor, pjäxor 23 kg
 • Transfer t&r Kiruna flygplats (+ 495 sek, separat bokning)

 • Onsdag 25 mars

  • Ankomstdag
  • Varmt välkommen när som under dagen, eventet börjar sedan i samband med kvällens middag
  • 18:30 Middagsbuffé serveras i restaurangen
  • 20:00 Alla hälsas välkomna!
  • Vi går igenom helgens program och aktiviteter
  • Vi presenterar våra IFMGA bergsguider
  • Anmälan till morgondagens toppturer
 • Torsdag 26 mars
  Black Diamonds dag

  • 07:00 Frukostbuffé serveras i restaurangen och vår representant från Black Diamond och ATK hälsar oss en god morgon!
  • 08:30 Vi samlas för dagens topptur
  • Lunch intas utomhus, på berget
  • Black Diamond håller i clinics och har fyllt testcentret med den senaste utrustningen att prova
  • 18:00 Anmälan till morgondagens toppturer
  • Middagsbuffé serveras i restaurangen
  • 20:30 Black Diamond bjuder på föredrag, bildvisning och överraskningar!
 • Fredag 27 mars
  Woolpower dag

  • 07:00 Frukostbuffé serveras i restaurangen och vår representant från Woolpower hälsar oss en god morgon!
  • Woolpower håller clinics i samband med frukosten
  • 08:30 Vi samlas för dagens topptur
  • Vi åker västerut och toppturar på norska berg
  • Woolpower håller clinics utanför vår lodge
  • 18:00 Anmälan till morgondagens toppturer
  • 18:30 Middagsbuffé serveras i restaurangen
  • 20:00 Ikväll är det Woolpower som bjuder på föredrag och bildvisning
 • Lördag 28 mars
  Norrønas dag

  • 07:00 Frukostbuffé serveras i restaurangen och vår representant från Norröna hälsar oss en god morgon!
  • Norrøna presenterar och lånar ut testkläder från deras nya toppturskollektion Lyngen
  • 08:30 Vi samlas för dagens topptur
  • Norrønas dag och vi går på topptur i norska berg
  • 17:00 Norrøna bjuder på våfflor med brunost på lodgens veranda
  • 18:00 Anmälan till morgondagens toppturer
  • 19:00 Ikväll serveras en grillbuffé och den börjar med en fördrink i loungen
 • Söndag 29 mars
  Dynafits dag

  • 07:00 Frukostbuffé serveras i restaurangen
  • Dynafit bjuder på överraskning i samband med frukost
  • 08:00 Utcheckning
  • 08:15 Vi samlas för dagens topptur
  • Topptursdag vid Riksgränsen och bergen däromkring
  • Dynafit har clinics och testcenter utan lodgen hela dagen
  • 15:30 Tid för dusch och ombyte innan hemresa
  • 16:46 SJ nattåg går söderut
  • 17:00 Vår transfer går till Kiruna flygplats
  • 19:00 Flyget går från Kiruna flygplats
  • 20:30 Ankomst Arlanda för flygresenärer
  • 09:22 Måndag - Ankomst Stockholm Centralstation för tågresenärer
Pris & Program
Till toppen