Mot nya höjder med det svenska landslaget i skidalpinism

Hector Haines

Hector Haines är engelsman och är huvudtränare för det svenska landslaget i skidalpinism, även känt som skimo, och han bor i Åre. För Hector är skimo inte bara en sport, det är också en livsstil och en naturlig fortsättning på hans egen framgångsrika elitkarriär inom orientering och skyrunning. Att vara huvudtränare har också väckt Hectors egen, slumrande tävlingsmotivation och strävan efter framgång, men nu är det i rollen som ledare han vill lyckas.

Skidalpinism: Snabbt och lätt

Skidalpinism, eller skimo som det också kallas, är i grund och botten topptur i tävlingsfart. När sporten är som bäst är det en magisk kombination av hastighet, uthållighet och skicklighet att röra sig i bergsterräng. Det finns kända, klassiska lopp som Patrouille De Glaciers, Mezzalama och Pierra Menta som alla representerar ursprunget till skidalpinismen i hjärtat av Alperna. Men skimo förändras och på den internationella scenen är det nu de kortare loppen som det fokuseras mest på. Vid OS i Cortina 2026 kommer till exempel endast sprint och mixstafetter att vara representerade.

Tävlingar: Ett stort utbud

Varje år genomförs en världscup, flera större tävlingar och ett världsmästerskap som äger rum vartannat år. En typisk tävlingsvecka inkluderar disciplinerna vertikal, individuell (lång), sprint samt mixstafett. De flesta tävlingar äger rum i skidorter och utnyttjar ofta preparerade backar och konstgjorda banor. I Sverige har vi Svenska Cupen som är en blandning av olika discipliner. Den 10 februari 2024 kommer vi för första gången att ha ett svenskt mästerskap i sprint i Hammarbybacken, Stockholm.

Utrustning: Vikten är allt

För att lyckas på högsta nivån inom skidalpinism är varje gram viktigt. Till exempel väger idrottarnas kolfiberpjäxor endast 500 gram. Det finns viktgränser i tävlingsbestämmelserna, bland annat får skidorna och bindningarna tillsammans inte väga mindre än 780 gram (för ett par 160 cm långa och 60 mm breda skidor). Utrustningen vägs ofta av internationella förbundet och stickprov görs efter loppen. Överträdelser leder till diskvalifikation. Viss utrustning är obligatorisk, men det är sällan som stegjärn och sele behövs numera. Allt detta, tillsammans med de åtsittande dräkterna, leder till en magisk känsla av frihet och hastighet, vilket gör att idrottarna verkligen kan klämma ut det där sista som krävs för att korsa mållinjen först.

Det svenska landslaget: Hård träning och god laganda

Det svenska landslaget i skidalpinism består av individer från olika idrotter runt om i Sverige, inklusive orientering, längdskidåkning, skidskytte och cykling. De delar alla en passion för att utmana gränserna och en önskan att utvecklas. Tove Alexandersson, en internationell superstjärna inom både orientering och skidorientering, är tillbaka i landslaget och tävlar i världscupen. Skidalpinism organiseras under Svenska klätterförbundet som faktiskt är det enda förbundet i Sverige som har olympiska ambitioner både för sommar- och vinterspelen. Trots en begränsad budget arbetar alla hårt och vi har en fullspäckad tävlingskalender samt samlas regelbundet för träningsläger inför de största tävlingarna. Skimo blir allt mer populärt i Sverige och lockar nya entusiaster, särskilt unga som är ivriga att prova på sporten. Ungdomslaget under 23 år växer också stadigt. Men jämfört med andra nationer ligger vi något efter både i nivå och bredd. Till exempel är norrmännen för närvarande bättre organiserade och mer framgångsrika.

OS 2026 i Cortina: En svensk medalj är inte omöjlig

För att delta i OS 2026 i Cortina måste Sverige först kvalificera sig. Detta sker under säsongen 2024/2025 genom att vara tillräckligt bra i världscupens sprint och mixstafetter samt att våra idrottare behöver ha tillräckligt hög ranking för att klara kvalificeringen. Vi tror att detta är ett möjligt mål, men allt måste gå enligt plan. Vi planerar också att utöka utbudet av nationella tävlingar och organisera högkvalitativa svenska mästerskap. Det finns till och med tankar på att arrangera en världscuptävling i Sverige. Frågan är nog inte längre om Sverige kommer att delta i skidalpinism under vinter-OS 2026 , utan hur nära vi kan komma medaljerna. Oddsen är faktiskt inte så dåliga med tanke på talangen och beslutsamheten hos idrottarna. Om Tove Alexandersson är i toppform kan en individuell framgång vara möjlig. Det kommer att bli spännande att se om vi kan lyckas och vara konkurrenskraftiga under de kommande åren.

Till toppen