En bergsguides önskelista

Christian Edelstam

Christian är en certifierad bergsguide (IFMGA) och är chefsguide för Pure Ski Touring. Han har också kompetens som lavininstruktör, klätterinstruktör, skidpatrullör, glaciolog och jobbar även som produkttestare för Tierra. Han är motiverad av en äkta passion för äventyr och upptäckarglädje. Christian har varit verksam inom Pure Ski Touring sedan 2010.

Julen närmar sig. En mysig period, förhoppningsvis med ledighet, vinteraktiviteter, samvaro, levande ljus, god mat, glögg och godis. För några innebär dock julen också viss stress. Konsumtionens högtid ger många huvudbry vad de ska köpa för julklappar, så här kommer några topptursrelaterade julklappstips med miljön i baktanke.

Våra prylar och miljön

Jag är noggrann med införskaffandet av utrustning och bockar oftast av min egen önskelista. Chansen att någon annan ger mig precis det där jag vill ha är inte så stor, och jag vill inte ha något jag inte vill ha. Skulle gärna vilja skriva att jag inte vill ha något jag inte behöver, men kan tyvärr inte helt stå för det. Vårt konsumtionssamhälle och beroendet av ekonomisk tillväxt verkar svårt att kombinera med miljö och hållbarhet. Jag besväras mycket av min egen konsumtion, kan ha svårt att prata om miljö för att jag tycker att jag bryr mig och blir frustrerad över andra som inte tänker likadant, samtidigt som jag fortsätter att resa och överkonsumera. Hyckleri kan man väl kalla det?

Först tre ultimata julklappar

Mina julklappstips skulle helst bara se ut så här: 1) Köp ingenting alls – nöj er med det ni har, 2) Skänk pengar till Protect Our Winters och 3) Köp något begagnat. Och passa på att sälja eller ge bort dina begagnade prylar som du inte använder. Att sälja dem kan i vissa fall vara mer jobb än god ekonomi, men förhoppningsvis blir någon annan glad och du hjälper dessutom den personen att inte köpa nya saker.

Köp bara det som verkligen är bra

Men nu var idén trots allt att här ge några mer konkreta julklappstips på utrustning för topptur. Jag är noggrann med mina inköp, toppturar mycket och därigenom borde ha bra, genomtänkta förslag på utrustning. Och vi kan ju inte sluta leva i våra försök att rädda planeten och vill vi utöva den här fantastiska aktiviteten behöver vi just utrustning. Och då är det i alla fall bättre att köpa något som verkligen är bra och som förhoppningsvis också går att använda till andra saker vilket minskar risken att prylarna ligger i förrådet större delen av tiden. Många friluftsklädstillverkare arbetar också för att minska sin miljöpåverkan. Läs gärna om deras miljöarbete på respektive hemsida eller fråga i butiken. Försök sen gärna göra ett miljösmart val.

Julklapp 4 – tunn och lätt vindjacka med huva

Jag är en stor förespråkare för att topptura med flera jackor istället för mellanlager som inte är vindtäta. Framför allt när det blåser och drevar snö är det obekvämt att ta av sig det vindtäta lagret för att justera klädseln. Jag brukar utgå ifrån en underställströja och en vindjacka uppför. Blir det för kallt sätter jag på mig ytterligare en jacka, till exempel en vattentät, utanpå. Dessutom brukar jag ha en fodrad jacka att dra på mig ytterst vid pauser eller utförsåkning. På det sättet behöver jag aldrig ta av mig min tunna vindjacka, inte riskera understället fullt med drevsnö och det går snabbare på raster att sätta på och ta av sig lager. Det går att argumentera att jackor ventilerar sämre än ett mellanlager, till exempel en fleecetröja. Möjligen väger de också mer, men en lätt fodrad jacka kan idag vara lättare än en tröja. En vindjacka har dessutom många användningsområden. Den ventilerar bättre än en vattentät jacka så när jag vill ha något vindtätt men inte behöver vattentätheten tycker jag att en vindjacka i allmänhet är bättre.

Julklapp 5 – vindtät och slittålig softshellbyxa

Många säger att de svettas mindre om benen än överkroppen och besväras inte av att gå i vattentäta byxor. Jag håller delvis med, men om det inte behövs en byxa som tål rejält med regn är en vindtät och slittålig softshellbyxa mycket skönare och mer praktisk. En viktig detalj att vara uppmärksam på är möjligheten att justera vidden i benslut, gärna med en 20-30 cm dragkedja med en tygkil innanför. Testa så att byxorna i ”öppet” läge går över ett par uppknäppta pjäxor och är lagom tajta när du stänger dragkedjan och pjäxorna. Är det bra passform fungerar det utmärkt utan inbyggt snölås, men det är inte heller fel att ha snölås. Softshellbyxor har precis som vindjackan många andra användningsområden. Att byxorna går att justera i benslutet gör dem också mer användbara vid andra aktiviteter.

Julklapp 6 – återanvändningsbar smörgåspåse

Ta inte en ny plastpåse till dina lunchsmörgåsar eller snacksblandning varje dag. Har du inte en återanvändningsbar påse kan du i alla fall återanvända en vanlig plastpåse några gånger. Blir den skitig? Ja, men jag har aldrig varit med om att det växer konstigheter i påsen på de fyra-fem dagar som de flesta skidresor är. Visst, om du knäcker ditt löskokta ägg i påsen…, men vänd då ut och in på påsen och skölj av den och hängtorka över natten. Måttligt med vatten, annars förlorar vi en del av miljöeffekten. Jag brukar tänka att om alla människor sparar en plastpåse så sparar vi 6 miljarder plastpåsar. Ett otroligt enkelt sätt att bespara jorden en ganska stor miljöpåverkan.

God Jul
Christian Edelstam

Till toppen